Na, duonos mėgėjai, ar jau radot savo mėgstamą duonos receptą? Ilgai pati ieškojau “to” duonos recepto, kuris būtų paprastas, lengvas, nereikalaujantis daug laiko, o dar ir gausus maistinių medžiagų. Tikriausiai visi galime sutikti, kad, na, parduotuvėje parduodamų duonos kepalų sudėtis… Kaip čia geriau išsireiškus – ne kažką. :))
Pilna visokių nereikalingų, priedų, mielių, cukraus, gliuteno ir pan… Taip norisi kūną maitinti sveikiau, maistingiau i neišleisti tam papildomų “šimtų” pinigų kas mėnesį vien tam, kad renkamės sveikesnį gyvenimo būdą.
Šiandien pasidalinsiu pasitvirtinusiu, be galo maistingu ir gardžiu sėklų duonelės receptu, kurį paruošti ne tik lengva ir paprasta, bet ir gera žinant, kad tai, ką dedame į burną, teigiamai atsilieps visai mūsų organizmo sistemai.

KODĖL VERTA RINKTIS SĖKLŲ DUONĄ?
Šis sėklų duonelės receptas gaminamas iš įvairių sėklų, kuriose gausu vitaminų, mineralų ir sveikųjų riebalų. Štai keletas privalumų, kodėl verta įtraukti sėklų duoną į savo valgiaraštį:
- Turtinga maistinių medžiagų: šį duonos receptuką sudaro avižų miltai ir sėklos,
tokios kaip chia, sezamų, moliūgų sėklos, saulėgrąžos, kuriose gausu būtinų
maistinių ir skaidulinių medžiagų, baltymų, antioksidantų, sveikųjų riebalų ir įvairių vitaminų bei mineralų, tokių kaip magnis, cinkas ir B grupės vitaminai. - Palaiko virškinimo sistemos darbą: didelis skaidulų kiekis padeda pagerinti
virškinimą ir gali padėti užkirsti kelią vidurių užkietėjimui. Taip pat skatina sveiką žarnyno mikrobiotą, o tai teigiamai veikia bendrą žarnyno sveikatą. - Sveika širdžiai: daugelyje sėklų yra omega-3 rūgščių, kurios, kaip žinoma, palaiko širdies sveikatą, mažindamos kraujospūdį ir uždegimą.
- Suteikia sotumo ir energijos: sėklų duona yra puikus pasirinkimas pusryčiams ar kaip užkandis, nes, priešingai nei pirktinė duona parduotuvėje, suteikia pastovios energijos ir sotumo ilgesniam laikui.
- Skani ir universali: sėklų duona ne tik sveika, bet ir universali. Ja galima mėgautis viena pačia ar naudoti kaip sumuštinių pagrindą, pridedant mėgstamų priedų.
- Be gliuteno, mielių, raugo, pieno, pridėtinio cukraus ir kitų priedų.
LENGVAS NAMINĖS SĖKLŲ DUONOS RECEPTAS
Dabar, kai jau žinote naudą, gal tai dar labiau paskatino patiems išbandyti pasigaminti sveikos naminės sėklų duonos, kuria galėsite mėgautis ne tik vieni, bet ir pasidalinti su artimaisiais?
Jei taip – pasiraitojam rankoves ir mėgaujamės gaminimo procesu, įdėdami savo meilę ir geriausius ketinimus!:))
INGREDIENTAI:
● 100 g sezamų sėklų
● 100 g saulėgrąžų sėklų
● 100 g moliūgų sėklų
● 3 v.š. chia sėklų
● 2 v.š. avižų miltų
● 2 kiaušiniai
● 2-3 v.š. alyvuogių aliejaus
● Žiupsnelis druskos
● 1 a.š. pasirinkto saldiklio (naudojau medų)
Gaminimo procesas – labai paprastas: chia sėklas užpilame vandeniu ir paliekame
trumpam išbringti (apie 10 min), kiaušinius atskirai išplakame, tada viską sumaišome į vieną indą, gerai išmaišome ir masę supilame į kepimo skardelę, išklotą kepimo popieriumi.
Kepame maždaug 170 laipsnių temperatūroje apie 35-40 min (priklausomai nuo orkaitės). Ir viskas! Iškepus duonai, ją ištraukiame iš orkaitės ir paliekame šiek tiek atvėsti. Na, o tada atsipjauname ir gardžiuojamės šiuo nuostabiu, maistingu šedevru.
Skanaus!:)
SVEIKATINGUMO KELIONĖ
Naminė sėklų duona – tai nuostabus priedas sveikatingumo kelionėje, užtikrinantis ne tik puikų skonį, bet ir įvairiapusę naudą sveikatai. Dėl paprastų, sveikų ingredientų ir nesudėtingo paruošimo, pasigaminti patiems naminės sėklų duonos yra ne tik malonu, bet ir gera žinant, jog patys kontroliuojame, kas patenka į mūsų maisto sudėtį.
Be to, visada raginu eksperimentuoti ir bandyti: rinkitės sėklas, kurios jums patinka, bandykite įtraukti riešutus ar kitus priedus, kiaušinius keisti į veganišką versiją (pakomentuokite, ar pavyko) ir pan. Mėgaukitės gaminimo ir kepimo procesu, dalinkitės su artimaisiais ir švęskite šio supermaisto naudą sveikatai! :))
Su Meile,
Mahabodhi asociacija